Dessidessan

Livet med hjärntumör

Valångest

Kategori: Allmänt



Val... Val... Livet består av val och lika förbannat ska man välja till riksdagen också.. Eller alltså nej jag tycker om det här med att man ska välja och att vi kan påverka men i år är det fan inte lätt alltså.

Till Europaparlamentet förra året var det lätt. Hittade på en gång ett parti som tog upp mina hjärtefrågor. Stod och vägde lite mellan två partier men i slutänden var valet självklart och jag är nöjd med mitt val. Visserligen vet jag inte om mitt val har gjort någon förändring där nere i Bryssel men jag valde iaf dit de partiet som jag ville skulle få fler mandat och fler gjorde som jag :) Men i Sverige är inte de rätt parti känner jag, de vill inte riktigt som jag...

Jag ogillar starkt människor som inte tänker rösta. Jag ogillar starkt att valdeltagandet har sjunkit i Sverige, jag tycker det är skam och tycker att de som är totalt ointresserade hellre kan gå dit och rösta blankt än o ligga på soffan o glo på Simpsons eller något, nee skärpning!
För nu när jag börjar bli lite mer insatt, hur kan man då tycka att det inte spelar någon roll? Skillnaderna mellan Moderaterna och Vänstern är ju enorm och om jag ställde en fråga till någon angående till exempel skatterna som förmögenhetsskatt och villaskatt eller vad de nu heter samt pensionsskatten så skulle nog de flesta ha en åsikt. Samma sak när det gäller skol och utbildningsfrågor och vad är det, om inte att ha en politisk åsikt?


Men samtidigt förstår jag folk som inte orkar engagera sig för det är inte lätt att få pejl på vart de olika partierna står i ens hjärtefrågor. Själv känner jag mig väldigt förvirrad. Har gjort val-testet på Svt tre gånger nu. Två gånger för några veckor sedan. En gång där jag bara tryckte vad jag tänkte först och en gång till när jag läste bakgrundsfakta och för och motargument. Blev dock ingen större skillnad.
Nu har jag sugit på karamellen några veckor och tänkt över vissa frågor och fick liiite annorlunda resultat.
Partiet i topp står kvar på 63% medan tvåan sjönk med två procentenheter från 60 till 58. Tredjeplatsen steg nu från ett parti som hade 44% förut till 52% nu och för dem har jag hittat en fruktansvärt härlig gubbe, eller okey 35åring, som tycker förbannat bra om studenternas tillvaro. Men vill inte riktigt rösta på dem, alla mina andra åsikter talar emot det blocket som det partiet är med i och tyvärr måste man ju tänka på sånt också. DET ogillar jag starkt också, bort med blocken så man slapp tänka på det med!!!
Vad han säger är iaf:

"Varför ska man rösta på dig?

Jag vill driva studenternas röst i Sveriges riksdag. Reglerna för studiemedel är idag utformade på ett sätt, så att det blir ekonomiskt ofördelaktigt att jobba mer än en viss procent, då takbeloppet för inkomst, gör att rätten till studiemedel försvinner. Det anser jag skrämmer studenter från att jobba så mycket som de skulle vilja."
- Källa Svt.se/val och valkandidater


Och kan någon snälla få mig att förstå varför vi fått tusentals små valblanketter för personval? Två av varje för val till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Har fått ifrån fyra partier och har alltså redan 24 små blanketter med namn och jag är totally clueless..
Kan man välja till alla dem nu och måste jag välja samma person för ett parti som det partiet jag röstar på eller kan jag ta en person och ett parti?
Kan någon snälla informera mig om hur det är tänkt???
För OM man får ta en person och sedan ett parti då har jag ett stort problem ur vägen för gillar den där gubben så starkt... LOOOOOST NOOB HÄÄR, SVAR JA!

usch!
ÅÅÅÅÅNGEEEEST!!

yours truly
Dessidessan

Kommentarer


Kommentera inlägget här: